Una dintre marile dileme despre om, aproape de-a fi deslușită

0

Oamenii au reușit să facă multe de-a lungul timpului – să călătorească în spațiu, să elimine boli cumplite și să înțeleagă natura înconjurătoare până la cele mai mici particule. Cu toate astea, ce nu au reușit a fost să înțeleagă cum funcționează conștiința umană – adică abilitatea umană de a experimenta și înțelege lumea în așa fel încât să o poată explica și altora.

Deși oamenii de știință au căutat de-a lungul secolelor să înțeleagă felul în care funcționează conștiința umană, acest concept a rămas unul din cele mai misterioase din câte există. Într-un studiu nou realizat în urma unei colaborări dintre șapte țări și publicat în Science Advances au fost descoperite însă câteva lucruri noi despre conștiința umană, din prisma neurologiei moderne.

Înțelegerea conștiinței umane este foarte importantă – și nu doar din punct de vedere filozofic. Mai exact, pentru doctori și familie este mereu o provocare să își dea seama dacă un pacient este sau nu conștient după ce a suferit o leziune severă la creier. Astfel apar probleme când vine vorba de a lua hotărâri în privința îngrijirii pacientului.

Cu toate astea, tehnicile moderne de imagistică ne ajută să eliminăm incertitudinile. Mai exact, știm că anumite regiuni din creier – precum cortexul prefrontal și precuneusul – sunt responsabile pentru funcțiile cognitive înalte, implicate în gândurile conștiente.

Mai aproape de conștiința umană

Studiile care analizează experiențele conștiente au însă o mare lipsă – conștiința umană este ceva intern, ce nu poate fi accesat de alții. Noul studiu din Science Advances a identificat mai multe semnalmente din creier care indică conștiința fără să fie nevoie ca oamenii să dea raportul sau să îndeplinească anumite sarcini prestabilite.

De exemplu, atunci când oamenii trec prin leziuni severe ale…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.