Test Toyota Corolla 1.8 HSD/2.0 HSD

0Gemene. Una zen, alta „nervoasă”. Amândouă economice. Am testat noua Toyota Corolla Hatchback, echipată cu ambele sisteme de propulsie hibrid, 1.8 HSD și 2.0 HSD. Cum se reflectă diferența de 58 CP în economie și sportivitate? Vă povestesc mai jos.

Foto: Bogdan Paraschiv

Tu ce-ai realizat până acum în viață? Uite, de exemplu, Toyota Corolla are 53 de ani și, printr-o muncă „japoneză” de convingere a clienților, a devenit cel mai bine vândut model auto din lume. Un fel de Luke Skywalker și The Emperor la un loc, un simbol atotputernic care conduce întreg universul auto către zona cu emisii minime.
Până anul trecut, în Europa, versiunea hatch s-a numit Auris, dar începând cu generația a 12-a, a preluat numele de la sedan: Corolla.

Model complet nou

Compacta a fost „cioplită” de la zero, într-o manieră agresivă, sculpturală. Totul a pornit de la platforma TNGA GA-C, care asigură numai avantaje: un centru de greutate coborât cu 1 cm, o rigiditate crescută cu 60% și o punte nou-nouță multi-link cu trei brațe și jumătate pe spate.

Totuși, surprinzător, scaunele standard cu aspect super-sportiv și reținere laterală excepțională nu sunt poziționate atât de jos pe cât anunța Toyota, ci asigură mai degrabă o poziție înaltă pentru un hatch compact, cu repercusiuni benefice asupra vizibilității. Bordul – un mix de linii avangardiste și ergonomie exemplară – este acoperit în jumătatea superioară cu plastic moale, cusut cu ață roșie.

O mențiune specială merită volanul, învelit în cea mai fină piele pe care am întâlnit-o într-o compactă. Am încărcare inductivă pentru telefon și mufă USB de 2,1 A în spate (ambele standard de la nivelul de echipare Exclusive).

Am și cotieră centrală reglabilă longitudinal, deci, practic, nimic nu-mi lipsește. În spate, în schimb, mi-ar mai fi trebuit niște centimetri la genunchi, pentru că șezutul lat (52 cm) și…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.