Serialul Prietena mea genială ne arată prietenia feminină așa cum e ea

0

Serialul Prietena mea genială, realizat după succesul internațional al romanelor Elenei Ferrante, a avut premiera săptămâna trecută, și tot ce pot să îți spun e că e musai să îl vezi. De ce? Detaliez mai jos. Dar trebuie să știi că acest articol poate conține spoilere.

Citisem Prietena mea genială cu ceva timp în urmă, adică atunci când și România fusese cuprinsă de febra generată de cărțile Elenei Ferrante (și de mișcarea foarte deșteaptă a autoarei de a nu-și declina identitatea reală), și am fost de la bun început impresionată de această poveste despre copilărie, prietenie, și despre aceste istorii feminine într-un mediu care numai prietenos cu femeile nu este – Napoli după război, când populația era în mare parte săracă și când violența făcea legea în cartiere.

Serialul Prietena mea genială urmează, încă de la primele scene, foarte fidel, aceleași episoade pe care le relatează și cartea. Show-ul HBO se deschide cu Elena (unul dintre personajele centrale ale prieteniei despre care vorbim) primind vestea că Lila, prietena ei de-o viață, a dispărut, chiar de la fiul acesteia din urmă. Elena e acum de o anumită vârstă, iar știrea dispariției Lilei nu o tulbură. Cu oarecare cruzime, ea îi spune fiului că nu are cum să îl ajute. Iar apoi, drept răzbunare pe vechea ei prietenă, care își luase toate obiectele personale și plecase pur și simplu, nu înainte de a se decupa din fotografiile de familie, începe să scrie povestea acestei persoane care voia să se facă pierdută.

De bun început, așadar, aflăm că serialul Prietena mea genială nu este despre o prietenie feminină idilică, clasică, așa cum ne-a obișnuit televiziunea să vedem. E cert din start că cele două sunt apropiate, la fel cum e sigur că cele două nu se plac atât de tare pe cât ne place să credem…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.