Se schimbă Codul rutier. Cum vei putea obține permisul de conducere

0

Se schimbă, într-o oarecare măsură, condițiile în care se poate obține permisul de conducere pentru motociclete ușoare. Dacă ai deja permisul pentru categoria B, ai putea să obții și carnetul pentru Categoria A1, mult mai ușor, dar în anumite condiții.

Codul rutier ar putea fi modificat în urma unui proiect legislativ inspirat din legislațiile altor state europene. Inițiatorii proiectului susțin că în aceste țări, legislația rutieră facilitează obținerea permisului pentru categoria A1, dacă solicitantul deține deja permisul pentru categoria B.

Care este legislația actuală în cazul obținerii permisului pentru categoria A1

Ca o mențiune, în cazul în care există neclarități, din categoria B face parte orice autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeste 3.500 de kilograme şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara locului conducătorului, nu este mai mare de opt. La acest autovehicul, poate fi atașată și o remorcă a cărei masă totală admisă nu trebuie să depășească 750 de kilograme.

Din categoria A1 fac parte motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, dar și triciclurile cu motor de putere maximă de 15 kW.

În prezent, permisul de conducere pentru categoria A1 poate fi obținut doar în următoarele condiții:

  • dacă ai peste 16 ani;
  • dacă ai susținut un examen de conducere (parte practică și parte teoretică);
  • dacă deții deja permisul pentru categoriile A și A2 (motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg. şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale).

De ce vrea statul să iei mai ușor permisul pentru motociclete ușoare

Autorii proiectului legislativ spun că este necesară facilitarea conducătorilor auto de a obține permisul pentru autovehicule mici…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.