RCS-RDS, Orange și restul: când „se bagă” în România internetul 5G

0

Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom sunt într-o cursă care le poate asigura cel mai important avantaj în următorii 10 ani.

Cursa pentru 5G e deschisă pentru toți cei patru operatori din România. Grupul Digi | RCS-RDS s-a lăudat deja că va avea o rețea pregătită pentru așa ceva, iar Orange a derulat primul test la noi. Totodată, Orange are un mic avans față de ceilalți, unul evident de la finalul lui 2018.

Vodafone și Telekom, de cealaltă parte, n-au pus România prea sus în clasamentul țărilor în care se bat să aibă 5G.

Mai important e însă că ANCOM a oferit detaliile esențiale privind licențele 5G. Spectrul radio e disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz, 3.400 – 3.800 MHz. „[…] aceste benzi sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea reţelelor 5G, care reprezintă motorul transformării digitale a economiei pe care ne-o dorim pentru România”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Indiferent că vine de la Digi | RCS-RDS sau de la Orange și ceilalți, când o să avem 5G în România?

De la ANCOM a venit și răspunsul oficial la întrebarea: când se lansează 5G în România? Autoritatea susține că, după licitație, toată această cantitate de spectru va putea fi utilizată din 1 ianuarie 2020. Drepturile de utilizare a spectrului de frecvențe din benzile de 700 MHz și 1.500 MHz, în care nu există nicio alocare până în prezent, vor avea o perioadă de valabilitate de 15 ani.

Licenţele pentru spectrul care va fi licitat în benzile de 800 MHz și 2.600 MHz vor fi acordate pentru o perioadă de valabilitate de 10 ani. În banda de 800 MHz operatorii Telekom, Orange şi Vodafone dețin deja drepturi de utilizare (licențe). ANCOM intenţionează să prelungească valabilitatea până la 31 decembrie 2029, pentru a alinia data de expirare a acestor drepturi cu a celor care vor fi acordate ca urmare a licitaţiei…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.