Rabat, un oraș mai frumos decât ai crede

0

Rabat e actuala capitală administrativă şi politică a Marocului, în „funcţiune” din 1956, an în care ţara şi-a căpătat independenţa. Este un oraş frumos, o mică bijuterie cu arhitectură colonială, cu bulevarde largi şi cu o atmosferă liniştită, mai degrabă provincială, dar foarte prietenoasă şi colorată.
Ce poţi să vezi în Rabat? În primul rând, medina (oraşul vechi), singurul lucru pe care l-au găsit francezii care au ajuns aici la începutul secolului 20. Oudayas Kasbah, cum se numeşte, a fost ridicat iniţial în secolul 12 şi reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului. A adăpostit triburi arabe, emigranţi andaluzi şi sultani marocani.
Autentic şi calm, cu case ale căror ziduri sunt predominant vopsite în albastru, cu magazine tradiţionale şi tot felul de monumente micuţe, la fiecare pas, cu surprinzătoare galerii de artă şi cu multe, foarte multe pisici. Îţi transmite un oarecare sentiment de romantism şi aventură acest oraş fortificat cu un zid care datează din secolul 17, ce parcă ţine laolaltă casele să nu se prăbuşească în râul Bou Regreg, care conectează oraşul cu apele Atlanticului şi de-a lungul căruia timpul pare încremenit.
Rabat are o istorie relativ recentă, a apărut în anul 1146, când conducătorul Abd al-Mumin a construit o cetate solidă, de unde plănuia să-şi lanseze atacurile asupra Iberiei. Cetatea a cunoscut o dezvoltare fulminantă, devenit extrem de importantă din punct de vedere militar, aşa încât în 1170 i s-a spus Ribatu I-Fath – „cetatea victoriei”, denumire de la care-i derivă, în fapt, şi numele actual.
Cel care şi-a pus însă o amprentă solidă asupra oraşului a fost califul Yaqub al-Mansur, care  a mutat capitala imperiului său la Rabat. A reconstruit zidurile, a angajat un trib arab (Oudayas) pentru a apăra oraşul şi a început construcţia celei mai mari moschei de la acea vreme (sec. 12), una pe care, din păcate, nu a apucat să…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.