Propuneri pentru noua taxă auto: va fi integrată în taxa plătită la ITP sau în impozitul anual pentru mașină

0

Guvernul propune ca noua taxă auto să fie integrată în taxa plătită la ITP sau în impozitul anual pentru mașină, iar valoarea acesteia va depinde de capacitatea motorului, norma de poluare și emisiile de dioxid de carbon.

Newsletter
Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.

Autoritățile pregătesc de mai multe luni introducerea unei noi taxe auto care va fi plătită începând din cursul anului viitor, însă forma finală nu a fost încă stabilită, mai ales că există mai multe variante.

Publicația Profit a obținut un document oficial în care sunt menționate două variante de plată pentru noua taxa auto, ambele preluate din modelele practicate de alte țări europene. Ambele variante prespun introducerea unei „componente de mediu” în cadrul unor taxe deja existente.

Astfel, prima variantă este ca noua taxă auto să fie integrată în taxa plătită la realizarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) „prin introducerea componentei de mediu la taxarea ITP, în condițiile în care actuala reglementare, deși o include, nu o reglementează distinct și nu aplică principiul poluatorul plătește”, se precizează în document.

A doua variantă este integrarea taxei auto în impozitul anual pe mașină prin „introducerea componentei de mediu, aceasta urmând să conțină emisia de CO2, norma de poluare, tipul de combustibil folosit, capacitatea cilindrică și eventual vechimea autovehiculului”, se mai precizează în document.

Nu este clar care va fi valoarea noii taxe auto, însă documentul menționează că aceasta va depinde inclusiv de salariul mediu național, ceea ce înseamnă că s-ar putea ajusta periodic, la fel că valoarea amenzilor de circulație.

„La stabilirea valorilor aferente noii măsuri se va ține cont de […] veniturile medii naționale…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.