Primul parc naţional din lume

0

Parcul Naţional Yellowstone a fost întemeiat la 1 martie 1872, fiind primul parc naţional din lume şi este înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1978. Se află localizat în trei state federale nord-americane, 96 la sută din suprafaţa parcului fiind pe teritoriul statului Wyoming, 3 la sută în statul Montana şi numai 1 la sută pe teritoriul statului Idaho. Parcul Naţional Yellowstone se întinde pe o suprafaţă de 8.987 kmp, cuprinzând lacuri, canioane, râuri şi lanţuri muntoase. Pe direcţia nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcţia est-vest 87 km.

Parcul a fost denumit Yellowstone, după felul în care indienii din tribul Hidatsa (Minnetaree) denumeau apa care străbate ţinutul: „mi tsi a-da-zi”, ceea ce înseamnă „râul care izvorăşte din piatra galbenă”.

Lacul Yellowstone este unul dintre cele mai mari lacuri de mare altitudine din America de Nord şi este centrat deasupra lui Caldera Yellowstone, cel mai mare vulcan de pe continent. Este situat pe un adevărat bazin de lavă acoperit de straturi de roci solide prin care ţâşnesc numeroase gheizere (apă şi vapori fierbinţi) şi izvoare calde. Unul dintre aceste izvoare, a cărui apă atinge 90 grade Celsius, are culori incredibile.

Caldera Yellowstone este considerat un vulcan activ. Acesta a erupt cu o forţă extraordinară de mai multe ori în ultimele două milioane de ani. Lava şi rocile de la erupţiile vulcanice acoperă cea mai mare suprafaţă a parcului Yellowstone.

Caldera Yellowstone. Este o calderă vulcanică și supervulcan. Se află în colțul de nord-vest al statului Wyoming, în care se află cea mai mare parte a parcului. Erupția „Lava Creek”, acum 640.000 de ani, a creat Caldera Yellowstone și Lava Creek Tuff.

Parcul este elementul central al ecosistemului Yellowstone, cel mai mare ecosistem rămas aproape intact în zona temperată de nord a Pământului. El cuprinde şi o parte din Munţii Stâncoşi, motiv…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.