Povestea unei înjurături după imn. Marius Lăcătuș a fost înregistrat în 1989, dar imaginile au fost difuzate de TVR după 30 de ani

0

Imaginile antologice filmate de regretatul Vasile „Bubu” Sotir, cameramanul echipei naționale de fotbal din acea perioadă, au fost postate pe YouTube, pe 25 septembrie 2018.

Reportajul este pigmentat cu ambianțe picante și necenzurate. Astfel, rebelul Marius Lăcătuș este surprins când înjură fără perdea, nervos că fanfara militară a prelungit prea mult momentul intonării imnurilor „Il Canto degli Italiani” și „Trei culori cunosc pe lume”: „Mi-au amorțit picioarele, să-mi bag p…a în mă-sa!”. (07:32)

„Înseamnă că simțeam ceva dacă amorțeam la imn”

Norocul lui Lăcă, 25 de ani fără o săptămână la vremea aceea, a fost că înjurătura nu s-a auzit și pe transmisiunea în direct, momentul fiind înregistrat doar de operatorul video al naționalei României.

Bubu Sotir era orădean, bun prieten cu selecționerul Emeric Ienei, și avea o relație specială cu fotbaliștii. El a ținut ascunse imaginile, altfel, cine știe ce probleme ar fi avut „Fiara” cu oamenii lui Nicolae Ceaușescu. Oricum, Lăcătuș n-avea frică de nimeni și de nimic pe atunci, era unul dintre favoriții lui Valentin Ceaușescu.

„Se mai întâmpla să-mi amorțească picioarele la imn. Asta însemna că simțeam ceva. Îmi amintesc că am fost foarte motivați să învingem Italia”, a comentat pentru Libertatea legendarul fotbalist, în prezent antrenorul echipei CSA Steaua din Liga a 4-a.

„Ce-au crezut, că au venit la poezie aici?”

La finalul reportajului, în vestiar, Marius Lăcătuș era mândru de victorie și de jocul naționalei: „Ei ce-au crezut, că au venit la poezie aici?”. În spatele lui Lăcătuș, selecționerul Emeric Ienei îl felicita pe căpitanul Silviu Lung, dezechipat complet pentru a intra la duș.

Reportajul memorabil a stat aproape 30 de ani la grămadă cu alte sute de casete VHS înregistrate de cameramanul Bubu Sotir, devenit după…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.