Povestea recifului de anvelope, format din 2 milioane de cauciucuri uzate

0

Reciful format din două milioane de anvelope îți arată că omenirea a luat-o rău pe căi greșite. Interesant este că reciful a fost creat intenționat de om în scop ecologic, doar cu situația a scăpat de sub control.

Mările și oceanele lumii au înghițit de-a lungul timpului aproape tot ce putea crea omul. Oceanele au „gustat” din toate mijloacele de transport care s-au făcut până acum, de la nave maritime și avioane, până la automobile și piese ale acestora, cu tot cu încărcătura lor.

În timp ce unele s-au scufundat accidental, altele au fost aruncate intenționat în apele oceanelor pentru că acolo nu prea le vede nimeni și, oricum, pe cine deranjează? Cam asta ar fi logica celor care se debarasează de vechituri și de alte gunoaie.

Când uscatul devine sufocat de mizeriile și lucrurile nefolositoare, ele trebuie duse în altă parte. Aruncarea gunoaielor în mări și oceane e un obicei vechi care se practică inclusiv cu voia guvernelor, fără să fie cineva tras la răspundere. Există însă „cineva” căreia va trebui să-i dăm socoteală la un moment dat: naturii.

Au existat situații când oamenii s-au folosit de obiecte vechi pentru a crea recife artificiale în scop ecologic, pentru repopularea peștilor și a coralilor.

Reciful de anvelope uzate

Reciful artificial Osborne este un astfel de exemplu, format din cca. două milioane de anvelope uzate care zac de-a lungul coastei americane din Florida în adâncuri de aproape 50 de ani. Un plan care începuse bine, s-a sfârșit prost, iar azi nu pare să mai existe cale de rezolvare (sau voință).

În 1972, după ce a obținut cordul, o organizație non-profit ecologică, Broward Artificial Reef sau BARINC, s-a apucat să construiască un recif artificial din toate cauciucurile auto uzate care începuseră să colmateze gropile de gunoi de pe uscat.
De reciclare nu se auzise pe-atunci, așa că s-a gândit un plan de salvare a…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.