Povestea amicalului caritabil al naționalei cu Bayern München, din 1990: „Am primit cinci mașini second hand, mobilă, faxuri și bani de prima de calificare la Mondial”

0

Astăzi, „Procurorul” vorbește despre alt joc, disputa cu Bayern Munchen, și spune povestea fabuloasă a sumei care a fost la mijloc.

Libertatea: Domnule Dinu, suntem în 1990, amical la München pentru tricolori…
Cornel Dinu: Da, eu m-am ocupat de detaliile financiare ale meciului cu Bayern München, disputat pe 8 februarie 1990. Preluasem funcția de secretar de stat în Ministerul Sportului.

„Am luat câte 2.000 de mărci de fiecare”

Cum s-a ajuns să se joace această partidă?
Amicalul, care a avut tot caracter caritabil (n.r. – precum cel de la Marseille), a fost perfectat prin intermediul lui Ion Țiriac. Acesta l-a sunat pe Mircea Angelescu și i-a spus că nemții ne oferă 500.000 de mărci să jucăm cu ei.

Au intrat banii în România?
Țiriac mi-a dat 50.000 de mărci, pe care i-am împățit celor 24-25 de persoane din delegație. Câte 2.000 de mărci de fiecare. Restul, de 450.000 de mărci, l-am lăsat la München, pentru că la vremea aceea toată valuta intra în conturile statului. Nu i-am pitit, am vrut doar să-i folosim pentru sport.

Ce s-a întâmplat mai departe?
Țiriac ne-a întrebat dacă din banii rămași în Germania n-am vrea să ne trimită niște mobilier, faxuri. În aprilie m-a chemat la München și am aflat că, de fapt, meciul cu noi era declarat de un milion de mărci. M-a pus să mă fotografiez cu niște mașini Opel, pe care urma să ni le trimită. Oricum, ne-a dat altele. Cinci autoturisme Opel second-hand, care costau 17.000 de mărci bucata, dar care au fost decontate cu 21.000 de mărci.

Dan Alban a recuperat ultimele 178.000 de mărci

Păi, și s-a terminat aici?
Țiriac nu primea doar bani pentru turneele pe care le organiza, făcea și barter. Una peste alta, cu cele cinci mașini, cu mobilier, faxuri și alte materiale s-a ajuns la 240.000 de mărci. Banii rămași i-am folosit pentru plata primelor de calificare în optimile Cupei Mondiale din Italia….

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.