Patru spitale din România sunt afectate de ransomware. Cât de gravă e situația și ce este de făcut

0

Spitalele din România au fost lovite de un val de atacuri cibernetice cu ransomware, iar patru spitale au căzut pradă: unul din București și trei din provincie.

Seviciul Român de Informații precizează că patru spitale sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit. Acestea sunt Victor Babeș din București și spitalele din Huși, Dorohoi și Cărbunești.

”Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti. O echipa a CNC a plecat la Victor Babes pentru a analiza situatia si a ridica artefactele care ne permit sa intelegem cum are loc infectia si ce masuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul ca pentru oprirea infectiei este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu. Cel mai probabil infectia se bazeaza pe inginerie sociala (pacalirea utilizatorului) si nu pe exploatarea unei vulnerabilitati (slabiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic.”, se arată în comunicatul SRI.

„Spitalele și instituțiile din domeniul sănătății sunt printre țintele cele mai vulnerabile din cauza specificului muncii, a suprafeței mari de atac, precum și a lipsei de capacități de monitorizare în ceea ce privește securitatea IT. Prin restricționarea accesului la fișele pacienților, spitalele nu mai pot opera la capacitate normală, cu toate consecințele ce decurg din aceasta: rănire gravă, malpraxis sau chiar pierdere de vieți omenești. Pentru a evita acest lucru, instituțiile din domeniul sănătății sunt mult mai dispuse să plătească răscumpărarea în termen extrem de scurt.”, a declarat Bogdan Botezatu, director de cercetare în…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.