Oraşul Jacarandei. Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud

0

Aşezată la extremitatea sudică a continentului Africa, Africa de Sud are 2.798 de kilometri de coastă maritimă la Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian şi o suprafaţă totală de 1.219.080 kmp. Statul are o populaţie de peste 55 de milioane de locuitori.  În fiecare an, la 27 aprilie, Africa de Sud celebrează Ziua Naţională.
La această dată, în 1994, au fost organizate primele alegeri democratice după regimul de apartheid. Alegerile au fost câştigate de Congresul Naţional African (ANC), iar liderul său, Nelson Mandela, a devenit primul preşedintele al ţării din rândul populaţiei de culoare.
Africa de Sud este o ţară în care cultura şi civilizaţia africană se îmbină armonios cu bogăţii naturale unice în lume. De aceea, Africa de Sud a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă. Este o ţară deosebită deoarece are trei capitale: Pretoria, capitala administrativă, Cape Town, capitala legislativă, unde se afla Parlamentul Africii de Sud, şi Bloemfontein, capitala juridică, ce găzduieşte Curtea Supremă de Justiţie din Africa de Sud.
Oraşul Pretoria a fost fondat în 1855 de către Marthinus Wessel Pretorius, lider al burilor, unul dintre principalii întemeietori ai fostei Republici Sud-Africane. Republica Boerilor şi Colonia Orange River s-au unit cu Cape Colony şi Natal Colony în 1910, devenind Uniunea Africa de Sud.
Pretoria a devenit atunci capitala administrativă a întregii ţări, iar la Cape Town a fost stabilită capitala legislativă. La 14 octombrie 1931, Pretoria a căpătat statutul oficial de capitală, iar când Africa de Sud a devenit republică, în 1961, Pretoria a rămas capitala sa administrativă.
Istoria Pretoriei este reflectată în clădirile vechi şi muzeele impresionante. Muzeul Transvaal oferă o bogată colecţie de exponate ce vorbesc despre istoria regiunii, dar cea mai importantă dintre acestea este fosila de Australopithecus numita “Doamna Ples” şi…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.