Oraşul etern. Roma, o capitală europeană modernă şi cosmopolită

0

Situată pe malul fluviului Tibru, în partea centrală a ţării, Roma este capitala Italiei şi are o populaţie de peste 4 milioane de locuitori. Roma, cunoscută şi sub denumirea de Caput mundi (Capitala lumii), Citta Eterna (Oraşul etern) sau, pur şi simplu, l‘Urbe (Oraşul), este o capitală europeană modernă şi cosmopolită. Întregul centru istoric al Romei se află sub protecţia patrimoniului mondial UNESCO.

Conform legendei, Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus şi Remus în anul 753 î.Hr., dar mai multe dovezi arheologice sprijină teoria conform căreia Roma s-a dezvoltat pornind de la aşezările pastorale aflate pe Dealul Palatin, construite în zona viitorului Forum Roman, şi care au stat la baza noului oraş în secolul VIII î.Hr. Roma istorică, întinsă pe cele şapte coline, a fost locuită încă din Epoca Bronzului (cca 1500 î.Hr.), iar cetatea a fost politic unificată pe la începutul secolului VI î.Hr. A fost capitala Imperiului Roman. Fiind capitală imperială, Roma avea să devină locul unor clădiri publice splendide, palate, temple, băi publice, teatre şi stadioane.

Oraşul a înflorit în timpul Renaşterii şi a fost capitala statelor Papale şi a Papalităţii. În 1870, a devenit capitala Italiei unite. A fost transformată într-o capitală modernă în anii 1920-1930, fiind centrul administrativ, cultural şi de transport al Italiei.

Printre monumentele istorice cele mai faimoase ale Romei şi Italiei, deopotrivă, se numără Colosseumul şi Columna lui Traian. „Il Colosseo” era cunoscut în antichitate sub numele de Amphiteatrum Flavium şi a fost ridicat între 70-82 d.Hr., în timpul domniei împăraţilor Vespasian şi Titus, din familia Flavia.

Termenul Colosseum a început să fie utilizat după secolul VIII d.Hr., datorită mărimii şi capacităţii sale impresionante (50.000 de spectatori). Spre deosebire de amfiteatrele mai vechi, care erau aproape toate săpate în deal pentru a fi…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.