Opt întrebări care încă te pun pe gânduri, după serialul Cernobîl

0

Serialul Cernobîl de pe HBO s-a terminat, dar acesta nu a acordat răspunsuri pentru toate întrebările pe care le-ai fi putut avea.

Era și imposibil ca o miniserie de doar cinci episoade să răspundă la toate întrebările pe care le-ai putea avea despre un eveniment atât de complex. Uite câteva răspunsuri pe care serialul nu ți le-a dat în legătură cu accidentul nuclear de la Cernobîl.

Ești în siguranță dacă vizitezi Cernobîl în prezent?

Există ghizi care te duc la Cernobîl, iar pentru 99 de dolari primești un tur al zonei, dar și un echipament de protecție. Există în continuare izotopi radioactivi în atmosferă, iar o expunere limitată la aceștia nu ar avea efecte adverse, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Deci este ok, nu o să te întorci cu trei mâini dacă te duci într-o excursie pe acolo.

Unde sunt cei trei voluntari care s-au oferit să golească bazinele cu apă?

Trei persoane au fost nevoite să intre sub uzina Cernobîl ca să golească bazinele cu apă pentru ca dezastrul să nu fie unul și mai mare. Se credea că acele persoane vor muri într-o săptămână. Totuși, toți trei au supraviețuit. Unul dintre ei a murit în 2005 în urma unui atac cardiac. Altul a continuat să lucreze în industrie, dar a preferat să rămână anonim, iar al treilea și-a pierdut urma, dar în 2015 era în viață.

Care este dimensiunea zonei afectate?

Zona afectată, ce cuprinde părți din Ucraina și Belarus, este numită zona de excludere și se întinde pe 2600 de kilometri pătrați. Totuși, efecte radioactive s-au văzut pe o zonă ce se întinde pe 150.000 de kilometri pătrați. Vântul și furtunile au dus particule radioactive și pe alte teritorii din Europa.

Mai trăiesc oameni în Cernobîl?

Cernobîl este considerat un oraș fantomă, dar este estimat că în jur de 2000 de persoane locuiesc acolo sau în împrejurimi. În zona de excludere există…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.