Oman: relief, istorie şi turism

0

Situat în Peninsula Arabă, Sultanatul Oman se învecinează cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Yemen, Golful Oman şi Marea Arabiei. Capitala ţării este Muscat.

Sultanatul Oman are o suprafaţă de 309.500 km pătraţi. În estul şi în sudul ţării se întinde o câmpie îngustă, nisipoasă, de coastă, care urcă treptat spre podişul deşertic Wadi Sama’il. Acesta din urmă este străbătut de lanţul muntos Al-Hajar, cel mai mare lanţ muntos din ţară, cu cel mai înalt vârf, Jebel Shams.
În sud-vest se află Podişul Dhofar, care este înconjurat de Munţii Qarah, iar în nord se află deşertul nisipos Rub’al Khali, lipsit de precipitaţii.
Clima este tropicală, deosebit de aridă, cu temperaturi medii anuale ridicate, în Muscat, de exemplu, acestea fiind de 23 grade Celsius în ianuarie şi 34 de grade Celsius în iulie.
Precipitaţiile sunt scăzute, iar pământul arid, deşertic şi semideşertic şi, ca atare, vegetaţia este săracă, predominând cea xerofită. Flora este exotică, iar fauna este săracă. Există zone naturale ocrotite incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, precum Rezervaţia Naturală a antilopei arabice (Oryx arabica).
Omanul deţine, de asemenea, o coastă cu plaje nisipoase, lagune, oaze, dar şi superbele canioane, precum Wadi Shab.
Principala resursă minerală a Sultanatului Oman este petrolul. Există, de asemenea, zăcăminte de gaze naturale şi de cupru. Principalele culturi agricole sunt cele de curmali, citrice, legume, lucernă, tutun, grâu, struguri, banane.
Situat într-o zonă de contact a civilizaţiilor mesopotamiene, indiană şi iraniană, teritoriul Omanului a fost înglobat în secolul al VII-lea în Califatul Arab. În secolele următoare principii locali au reuşit însă să transforme dependenţa de Califatul Arab într-o dependenţă pur nominală, extinzându-şi propria autoritate asupra coastei Arabiei şi Somaliei. Între 1508 şi 1650 coasta Omanului a fost ocupată de…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.