Matera, unul dintre cele mai fascinante orașe ale Italiei

0

Matera este unul dintre cele mai fascinante orașe ale Italiei, cu o poveste neobișnuită, rar întâlnită pe continentul european. Localitatea este faimoasă în primul rând pentru sassi (pietre), o rețea de peșteri neolitice în care oamenii au locuit până la mijlocul secolului trecut, apoi au fost evacuați din cauza condițiilor mizere, pentru ca, în cele din urmă autoritățile să înceapă un proces de transformare a orașului într-o destinație turistică. Orașul este situat în apropiere de locul în care se îmbină ”tocul și talpa” cizmei italiene. Cel mai apropiat aeroport este cel din Bari (la aproximativ 70km). Odată ajuns în Bari, există mai multe opțiuni de continuare a călătoriei.

În Matera nu există multe obiective turistice, orașul în sine fiind atracția principală, în special zona peșterilor. Așadar, acordați măcar o zi pentru plimbările pe străzile din Sassi. Peșterile nu sunt întotdeauna vizibile din afară, așa că trebuie să intrați înăuntru pentru a vedea exact cum se trăia acolo.

Pe de altă parte, există și mai multe biserici rupestre – chiesi rupestri – înființate de călugării basilicani care se adăposteau de persecuțiile din Imperiul Bizantin din secolele al optulea și al nouălea.

Multe dintre aceste biserici nu sunt deschise publicului, dar unele pot fi vizitate împreună cu un ghid, iar altele sunt accesibile cu bilet.

Una dintre cele mai frumoase biserici din Matera este San Pietro Caveoso, dar aceasta nu este o biserică săpată în stâncă. În schimb, Madonna dell’Idris și San Giovanni in Monterrone sunt biserici rupestre, care pot fi vizitate cu un bilet comun.

Case-peșteră, aranjate pentru a recrea atmosfera din perioada în care erau locuite

Principalul muzeu de istorie din Matera este Museo Nazionale Ridola, care conține exponate din diferite perioade istorice. În apropiere se află și Palazzo Lanfranchi care găzduiește Museo Nazionale d’Arte…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.