Măsurile fiscale și controalele ANAF lovesc tot în companiile cinstite. Rezultatele luptei antifraudă din ultimele luni

0

Măsurile legislative fiscale care au creat haos în economie, controalele fiscale încrucișate și concurența neloială sunt percepute de către multe companii drept principalele consecințe ale fenomenului fraudei de TVA asupra activității lor.

Companiile se plâng că autoritățile din România nu fac decât să le pună bețe în roate. Măsurile și controalele fac mai mult rău decât bine, iar acest lucru se vede în studiile oficiale.

O cercetare PwC România arată că peste jumătate dintre patronii intervievați cred că măsurile legislative fiscale impuse pentru a ținti metodele de fraudare afectează mai mult societățile de bună credință decât pe cele frauduloase. Principalul motiv: cresc costurile de reformare.

De ce controalele ANAF și legile prost gândite țin pe loc companiile

Autorii studiului susțin că Guvernul a luat mai multe măsuri pentru a reduce frauda și evaziunea fiscală. Dar rezultatul nu e mereu cel dorit și, în unele cazuri, măsurile lovesc firmele cinstite.

„Autoritățile fiscale au impus în ultimii ani mai multe măsuri pentru a reduce frauda și evaziunea fiscală, cel mai recent exemplu fiind split TVA, adoptat în ciuda dezavantajelor evidente și a lipsei de garanții că va reduce frauda. Pentru majoritatea contribuabililor onești, aceste decizii au mărit costurile și au necesitat alocarea suplimentară de resurse pentru a îndeplini cerințele legale. În același timp, ei nu au observat o scădere dramatică a fraudei astfel încât efortul lor să fie compensat printr-o ameliorare a mediului economic. Prin urmare, nu ne surprinde, deși la prima vedere pare paradoxal, că societățile au ajuns să considere că cel mai mare impact al fraudei de TVA resimțit în activitatea lor este indus de măsurile legislative și administrative ale autorităților luate tocmai cu scopul de a combate fenomenul și, implicit, de a sprijini contribuabilii corecți”
Daniel Anghel, PwC România

Principalele…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.