laserul de la Măgurele depășește așteptările

0

În umbra scandalului privind finalitatea proiectului, laserul de la Măgurele a stabilit un record mondial. Laserul ELI-NP nu e însă la putere maximă.

Laserul de la Măgurele a ajuns la cea mai mare putere din lume la momentul acesta: 7 petawatts. François Lureau, directorul echipei franceze de lasere de la ELI-NP, a spus că această performanță „depășește granițele României”. Obiectivul este de a atinge 10 PW până în iunie.

Sistemul laserului de mare putere de la Măgurele este realizat de francezii de la Thales. E vorba de un contract de 60 de milioane de euro. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, iar în 2018 a fost testat la puterea intermediară de 3 PW.

Ioan Dăncuș, directorul departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), a declarat că acesta este unul dintre punctele de răscruce – acum ținta e de 10 PW. „[…] acesta este un nivel intermediar foarte important, care dovedește că drumul pe care l-am ales este cel bun”, a explicat acesta.

„Este, probabil, unul dintre elementele cele mai importante pentru comunitatea științifică – dovedim că ELI-NP va fi o bază bună de lucru pentru propunerile și experimentele științifice. ELI-NP va fi o unitate deschisă pentru comunitatea științifică, drept urmare este foarte important să dovedim că instrumentele pe care le construim aici sunt cele decise împreună cu comunitatea”, a mai adăugat Dăncuș, citat de EduPedu.

„Este important ca sistemul să fie la capacitate maximă în 2019. Am început în 2016 să asamblăm sistemul și în mai puțin de doi ani am atins 3 PW. A fost un punct de răscruce important și l-am atins la timp, împreună cu ELI suntem pregătiți să implementăm proiectul în calendarul stabilit la început și o asemenea realizare cred că este de asemenea o performanță, nu numai datorită parametrilor tehnici,…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.