ITP la doi și la trei ani. Tot ce trebuie să știi despre inspecția tehnică și ce s-a schimbat

0

ITP-ul este obligatoriu, indiferent dacă ai o mașină nouă sau una veche. Cu cât ai un automobil mai vechi, cu atât există riscul să ți se interzică să mai circuli cu el. Dar, nici mașinile noi nu sunt scutite de inspecția tehnică periodică.

În ciuda faptului că ITP-ul este obligatoriu și este așa pentru siguranța traficului rutier, o mulțime de autoturisme din România sunt adevărate cazane pe roți care-ți pun viața în pericol, fie că ești pieton sau șofer.

Și, nu, nu e vorba doar de Dacia. De fapt, în prezent, sunt mult mai multe automobile de la mărci de lux, rable aduse din străinătate care-s un adevărat pericol pe drumurile publice.

Înmatricularea și inspecția tehnică periodică sunt interconectate. Existența uneia fără cealaltă nu este legală. ITP-ul certifică celor de la Registrul Auto Român (R.A.R.) că mașina ta se încadrează normelor de siguranță și de poluare legale și că au dreptul să-ți înmatriculeze autoturismul.

ITP anual obligatoriu pentru mașinile vechi

Dacă deții un autoturism mai vechi de 12 ani, ești obligat să faci inspecția tehnică anual, cu excepția vehiculelor de interes istoric. Dar, și acestea trebuie să aibă un ITP valabil, dacă circulă pe drumurile publice.

Automobilele destinate transportului de persoane care au, în afara locului pentru șofer, cel mult opt locuri pe scaune, trebuie să facă ITP-ul o dată la doi ani.

Scapi de ITP dacă nu folosești mașina respectivă, dar…

Dacă deții o mașină pe care nu o folosești, din diverse motive, nu ești obligat să-i faci inspecția tehnică periodică.
Totuși, în cazul în care ITP-ul a expirat sau nu există, i se suspendă și înmatricularea.

Cum te lasă ITP-ul expirat fără înmatriculare

Înmatricularea ți se suspendă după 15 zile de la data expirării inspecției tehnice, dar ești înștiințat în această perioadă, deci ai suficient timp cât să remediezi…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.