Iran, un loc exotic şi fascinant

0

Cine doreşte să călătorească într-o zonă intermediară între Orient şi Occident, într-un loc exotic şi fascinant, dar cu toate facilităţile, poate vizita Iranul.
În centrul Iranului, la jumătatea drumului dintre Marea Caspică şi Golful Persic, se află unul dintre cele mai frumoase oraşe din Orient, Ispahan, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Grandoarea monumentelor sale şi profunda semnificaţie istorică i-au adus numele de “perla Orientului”. Când şahul Abbas I (Abbas cel Mare) l-a transformat în capitală, în plin secol al XVI-lea, pentru ridicarea noilor construcţii s-au strâns cei mai buni arhitecţi şi artizani din Persia şi din alte ţări asiatice. Atunci s-a născut Piaţa Naqsh-e Jahan, depăşită ca mărime doar de Piaţa Tiananmen, din Beijing, şi cu atât de multe puncte de atracţie încât pare un oraş în sine. Printre monumentele sale se găsesc Moscheea Shah, numită şi Moscheea Imamului, una dintre cele mai frumoase din lume, renumită pentru mozaicurile şi inscripţiile sale caligrafice coranice, Moscheea şeicului Lotfollah, fără minarete şi Palatul Ali Qapu, bogat în picturi murale.
Unul dintre motivele pentru care Iranul poate fi o destinaţie turistică predilectă este Persepolis, oraşul care, cu grandoarea sa, era menit să găzduiască cele mai însemnate ceremonii ale Imperiului Ahemenid. După 2.500 de ani de la construirea sa (a fost fondat de Darius I, în 518 î.Hr.), Persepolis uimeşte prin marii săi cai de piatră, miile de persoane redate în basoreliefuri, Poarta Naţiunilor, în care turiştii sunt flancaţi de tauri înaripaţi, sau un apus de soare de vis. Persepolis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial, „este un sit arheologic unic prin importanţa şi calitatea vestigiilor sale monumentale”, potrivit site-ului UNESCO.
Kashan, un încântător oraş-oază la marginea deşertului Kavir, este una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii turistice din Iran. Se…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.