Învaţă să foloseşti parole mai bune

0

În ziua de azi cam totul e pe internet. Informaţiile ţi le găseşti online, cumpărăturile le faci tot pe internet, tranzacţiile bancare sunt făcute tot cu ajutorul internetului şi lista poate continua. Dar ce faci ca să îţi păstrezi toate aceste conturi în siguranţă? Lumea devine din ce în ce mai digitală şi dacă vei continua să foloseşti aceleaşi parole pentru toate conturile rişti să devii o victimă sigură pentru hackeri. Şi pentru că 2.4 miliarde de parole au fost sparte în ultimul an trebuie să înveţi să foloseşti parole mai bune.

Şi subliniez parole pentru că vei fi nevoit să inventezi mai mult decât o singură parola unică. “Dar cum să ţin minte atâtea parole?” .. poate te întrebi. Poţi să foloseşti un manager de parole. Spre exemplu Dashlane şi LastPass îţi oferă servicii automatizate care nu numai că îţi va ţine minte parolele, dar le şi schimbă automat după o perioadă de timp. Recomandarea medicului este să schimbi parola la cel puţin câteva luni şi prin câteva recomand 3, 4.

O a doua măsură de siguranţă este verificarea adresei de email. Pentru asta există site-ul Have I Been Pwned, care va verifica dacă adresa ta de email a fost înscrisă într-o bază de date spartă. Dar nu trebuie să te sperii de orice notificare anunţată de acest site. În cazul în care ţi-ai schimbat parolele destul de des ar trebui să fi în siguranţă. Spre exemplu în luna mai 2016 LinkediIn a fost “hackuit” şi au fost sparte parolele pentru 164 milioane de utilizatori. Dacă ţi-ai schimbat parola de atunci at trebui să fi în siguranţă.

Despre această metodă am mai vorbit în trecut, se numeşte autentificarea în doi paşi şi sporeşte exponenţial securitatea contului. Recomand să activezi această metodă oriunde ai posibilitatea, în special pentru conturile bancare. Asta înseamnă că pe lângă parola pe care o foloseşti vei mai adăuga un cod generat în momentul în…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.