Închisoarea cuvintelor, comunismul încă se descifrează. Gândurile de pe cearșeafurile din penitenciare nu-și găsesc locul

0

Peste 3 milioane de români au trecut prin închisorile și lagărele de muncă din perioada regimului comunist. Poveștile lor au rămas și acum scrise pe cămășile de care nu se mai foloseau. Iată câteva cuvinte ale unui fost deținut, descifrate cu greu din cauza murdăriei timpului!

Scriitorii fără operă. Condeiul a dispărut odată cu libertatea 

Unii și-au scris, poate, ultimele cuvinte. Peticele de cerarșeaf sau cămăși ar putea fi un roman ce nu a apucat să mai ia naștere, o scrisoare de adio către mama copiiilor, ori către iubita care-i aștepta cu durere acasă.  „Indiferent cine ești, indiferent ce vei crede, rândurile acestea sunt scrise de un condamnat la muncă silnică pe viață, da, de un condamnat care privește printre gratii la negura vremurilor.

Pe fața mea, tristețea este mult mai mare, nu pentru faptul că sunt condamnat pentru fapte care nu fac cinste unui neam, ci că undeva, departe, într-o căsuță, se afle eroina visurilor mele tinerești „, arată o bucată din istoria penitenciarelor din 1989, unde amarul a rămas veșnic și durerea nu poate nici acum să doarmă.

Scrierile din închisorile comuniste, de pe cămăși și cearșeafuri

„Surprize pot fi la tot pasul. În fondul penal se mai regăsesc manuscrise, poate nu de la personalități, dar de la oameni care au fost încarcerați, uneori au scris în închisoare, pe porțiuni de cearșeaf. Trăiri, gânduri, sensibilități, experiențe infiorătoare. Poate nu au o valoare literară foarte mare, dar, pentru istoria literară în sine, consider că sunt importante”
Cercetător CNSAS, Raluca SpiridonCearceafurile și cămășile pline de scrieri ale deținuților din perioada comunistă
Cearșeafurile și cămășile pline de scrieri ale deținuților din perioada comunistă

Închisori din comunism

Penitenciarele pentru reeducare aveau ca și caracteristică metodele de tortură în vederea convertirii la ideologia comunistă. Acestea se aflau la: Suceava, Piteşti, Gherla, Târgu Ocna, Târgşor,…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.