Filmul despre propaganda comuniștilor îți arată cât de periculoasă e dezinformarea

0

Știrile false nu au început o dată cu era social media – ele au apărut cu mult timp înainte. Regizoarea poloneză Agnieszka Holland a prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin filmul „Mr Jones”, care tratează mușamalizarea foametei în masă din Ucraina întreținută de Iosif Stalin și, din umbră, de forțele din Occident.

În filmul „Mr Jones” joacă James Norton, care îl interpretează pe jurnalistul galez Gareth Jones, care și-a pus viața în pericol pentru a demasca atrocitățile comunismului din Ucraina. Actorul Peter Sarsgaard îl joacă pe șeful corupt de birou din Moscova Walter Duranty, care a câștigat premiul Pulitzer pentru o serie de articole pe care le-a scris, în care susținea că foametea cauzată de oameni nu este reală.

Regizoarea filmului a spus că a fost atrasă de scenariul scris de Andrea Chalupa, din cauza faptului că morțile în masă din Ucraina fac parte dintr-un capitol nu foarte cunoscut al istoriei europene. „Am simțit de parcă fantomele acestei crime pur și simplu cer… un fel de reflector, pentru un soi de dreptate”, a zis Holland, care a mai regizat și alte filme, printre care „Europa Europa”, „The Secret Garden” și „The Wire”. „Așa că a simțit datoria morală când am citit [scenariul]”.

Regizoarea a mai subliniat faptul că perioada de foamete dintre anii 1932 și 1933, când au murit între patru și zece milioane de oameni conform istoricilor, care acum este văzută de cei mai mulți oameni ca fiind un genocid condus de Stalin, oferă lumii mai multe lecții legate de felul în care societățile se pot distruge din interior. Pe Holland a fascinat-o felul în care Stalin a rămas atât de popular, în pofida foametei din Ucraina.

„Stalin a fost unul din cei mai mari criminali din istoria umanității… dar a câștigat războiul și a făcut Uniunea Sovietică să fie grozavă din nou”, a zis…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.