De ce standardul G-Sync a avut un impact atât de mare asupra gamingului

0

Dacă ești cât de cât pasionat de gaming pe PC, probabil ai auzit de G-Sync, V-Sync, dar poate că nu ai înțeles exact ce fac, de ce ai vrea așa ceva pentru jocuri și dacă merită să dai un ban în plus pentru asta.

Totul începe de la monitor, cel puțin în cazul de față.

Unul obișnuit, LCD, are un refresh la rate fixe, de 60 de ori/sec. (Hz), dar plăcile video nu redau cadre la rate fixe, ci variabile, iar asta poate duce la erori în imagine. Practic, poți să te gândești că placa video lucrează prea repede pentru monitor, iar asta duce la o inconsistență. Soluția clasică pentru rezolvarea acestei probleme era bifarea funcției de V-Sync, dar aceasta nu este perfectă și duce la apariția altor probleme.

Pentru foarte mult timp, gamerii s-au confruntat cu un input lag crescut sau cu rupturi de imagine (la propriu). Pentru a rezolva ambele probleme, Nvidia a creat G-Sync. Iar oferta de monitoare este generoasă, chiar și în România.

G-Sync are sarcina de a elimina efectul de „tearing”, adică acel efect de rupere a imaginii în jocuri, care apare când sistemul (placa video) generează mai multe fps-uri (cadre pe secundă) decât rata de reîmprospătare a imaginii monitorului tău (60 Hz, de exemplu). Așa că, dacă ai un sistem care e capabil să scoată 120 fps-uri în PUBG, dar monitorul tău este de 60 Hz, asta înseamnă o suprapunere a cadrelor generate ceea ce duce la anumite discrepanțe de imagine.

Ruptura imaginii o poți observa destul de ușor dacă ești atent la acest lucru. Soluția la această problemă ar putea fi V-Sync, adică limitarea de fps-uri la rata de refresh a monitorului (60 de fps-uri pentru 60 de Hz).

Ideea este bună, însă execuția nu este bună și asta poate duce la un input lag, adică la o întârziere a acțiunii reprezentate pe ecran la apăsarea unui buton de pe tastatură sau monitor, dar și la apariția stuttering-ului (când ai prea puține…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.