De ce Holocaustul a fost chiar mai rău decât se credea

0

Cam orice om care cunoaște un dram de istorie a auzit de Holocaust și de ororile acestuia. Un studiu arată în detalii nemaivăzute cât de crudă a fost mașinăria de ucis a naziștilor.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, evrei, rromi, homosexuali și mulți alți oameni la fel de nevinovați erau trimiși în așa-numite tabere – doar că acelea nu erau cu adevărat tabere, ci lagăre ale morți. Mulți dintre oamenii care ajungeau acolo, mureau după câteva ore. O parte din ei nici nu apucau să ajungă în lagăre, murind pe drum, din cauza condițiilor cumplite de transport. Toate aceste morți s-au desfășurat în cadrul Operațiunii Reinhard, prin care Hitler căuta să grăbească procesul de ucidere în masă.

„Deși Holocaustul este unul din cele mai bine documentate genocide din punct de vedere istoric, există surprinzător de puține date cantitative disponibile”, a explicat biomatematicianul Lewi Stone, de la Universistatea Tel Aviv din Israel. „Pentru că naziștii au distrus aproape toate dovezile masacrului, este important să încercăm să dezvăluim ce s-a întâmplat cu adevărat la acea vreme”.

Astfel, Stone a analizat documentele care arătau când plecau și când veneau niște „trenuri speciale” pe Deutsche Reichsbahn (Căile Ferate Naționale Germane). „Rețeaua feroviară Reichsbahn a fost o componentă critică a planului nazist de genocid și distrugere”, a explicat Stone în studiu. „Documentele care arată programul și mișcarea trenurilor,  așa fragmentate cum sunt, au devenit de atunci o sursă importantă de date, folosită pentru a estima modelele spațiale și temporale ale victimelor care erau trimise către taberele morții”.

Locurile principale de desfășurare a Operațiunii Reinhard erau lagărele Belzec, Sobibor și Treblinka din Polonia ocupată de nemți. Aceste lagăre erau echipate cu camere uriașe de gazare, unde milioane de…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.