De ce hipotermia poate uneori să te ajute să supraviețuiești

0

În anumite situații, oamenii care au fost scoși din apă extrem de rece au reușit să supraviețuiască, în pofida a ceea ce ai putea să crezi sau ce spune, de regulă, știința.

Recordul omului cu cea mai scăzută temperatură a corpului (care totuși a supraviețuit) este deținut de o fată de 7 ani, Stella Berndtsson, din Suedia. Fata se afla pe Insula Lyr din Suedia când a căzut în mare. A fost găsită fără puls și fără respirația, cu temperatura de 13,2 grade Celsius. Cu toate astea, ea s-a recuperat, iar acum este bine.

Berndtsson este printre mulții oameni care au reușit să supraviețuiască pentru o perioadă lungă de timp fără oxigen. Într-un mod bizar, hipotermia i-a ajutat să trăiască. Dar cum? Hipotermia îți scade rata metabolismului și reduce în același timp mai multe procese destructive care apar atunci când creierul rămâne fără oxigen și apoi este re-perfuzat.

Ideea de a trata anumite boli cu ajutorul hipotermiei nu este ceva nou însă. Era, de fapt, o practică recomandată în textele medicale ale egiptenilor de acum 5.000 de ani, Edwin Smith Papyrus. La rândul său, Hipocrate folosea hipotermia pentru a reduce sângerările oamenilor răniți. În secolele trei și patru, era folosită și pentru a trata tetanosul.

Cum te poate salva hipotermia de la moarte

Așadar, ce se întâmplă? Practic, corpul uman trebuie să mențină o anumită temperatură pentru ca procesele sale celulare să funcționeze normal. Temperatura normală a corpului uman este de 37 de grade Celsius (mai mult sau mai puțin). Hipotermia apare atunci când temperatura corpului scade la 35 de grade și are patru stadii.

Primul stadiu apare când temperatura corpului se află între 32 și 35 de grade Celsius și duce la simptome de tipul tremuratului. Dacă trupul nu se încălzește suficient în urma tremuratului, atunci temperatura scade mai mult, la 28-32 de grade Celsius și întră în…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.