De ce avem culori ale pielii diferite, deși ne tragem toți din maimuțe

0

Există multe preconcepții legate de culoarea pielii, dar cei mai mulți dintre noi nu știm care e, de fapt, motivul pentru care un argentinian, de exemplu, are pielea mai închisă la culoare decât un rus.

Cea mai simplă explicație pentru care nuanța pielii oamenilor diferă de la o zonă la alta o reprezintă localizarea geografică a acestora. Astfel, populațiile cu pielea cea mai închisă la culoare vor fi mereu în zonele mai apropiate de ecuator, în timp ce populațiile cu cea mai deschisă la culoare piele vor fi așezate în apropierea polilor. Pe scurt, un ten închis este avantajos în locurile însorite, iar tenul deschis în locurile cu mai puțin soare. Însă cum s-a întâmplat acest lucru?

Culoarea pielii este influențată de două lucruri esențiale: acidul folic, cu rol important în producerea de globule roșii și vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor. La rândul lor, acestea sunt influențate de razele ultraviolete, care distrug acidul folic și stimulează producerea vitaminei D, după ce pielea este expusă la aceste raze.

Deci este nevoie de un echilibru: oamenii trebuie să protejeze acidul folic, pentru a nu fi distrus de razele soarelui, dar să absoarbă îndeajuns de multe raze UV pentru a putea produce vitamina D. Astfel, au nevoie de o doză medie de soare, care satisface ambele cerințe ale corpului. În timp ce intensitatea razelor UV este dictată de geografie, cantitatea care pătrunde în piele depinde de nivelul de pigmentare al pielii.

Acum șapte milioane de ani, culoarea pielii strămoșilor noștri nu era vizibilă, având în vedere că, în etapele inițiale ale evoluției, pielea acestora era acoperită de păr. Se presupune, totuși, că aveau o piele deschisă la culoare, asemănătoare cu cea a primatelor, care au astăzi, sub blană, o piele palidă. Pe măsură ce strămoșii noștri au scăpat de păr, pielea a devenit o problemă, din cauza…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.