de ce apar și cum se tratează?

0

Un accident vascular cerebral este, în termeni simpli, un fel de „infarct” pentru creier. Totuși, ce cauze îl determină să apară?

Asemeni tuturor organelor din corp, creierul are nevoie de sânge pentru a funcționa. Fără sânge, nu ar avea de unde să se hrănească cu oxigen și nutrienți. Dacă fluxul de sânge este blocat de un cheag sau de un vas de sânge spart, celulele care ocupă partea din creier afectată încep să moară. Printre simptomele unui atac vascular cerebral se numără dificultatea de a vorbi, discursul greoi, slăbiciunea sau paralizia uneia sau mai multor părți din corp, starea mentală alterată, problemele de vedere și durerea de cap.

Există două tipuri ale acestui accident: cel ischemic și cel hemoragic. Accidentele ischemice sunt cele mai întâlnite – reprezintă aproximativ 80% din totalul accidentelor vasculare cerebrale. Ele sunt cauzate de obicei de un blocaj al unei artere ce duce spre creier. De regulă, blocajele sunt rezultatul unui chist, dar pot exista situații în care o arteră este blocată de o bulă de aer, o tumoră, o constricție a vasului de sânge sau chiar și un obiect străin. Tratamentul în cazul unui asemenea atac se bazează pe eliminarea sau reducerea sursei de blocaj. Dacă acest lucru nu este făcut la timp însă, celulele din zona atacată a creierului mor, iar singura opțiune rămasă este terapia fizică, menită să crească funcționalitatea părții din corp afectate.

Accidentelor vasculare cerebrale hemoragice

În cazul accidentelor vasculare cerebrale hemoragice, lucrurile stau puțin diferit. Ele reprezintă numai 20% din totalul accidentelor vasculare cerebrale. Când apar, fluxul de sânge către o anumită zonă din creier este întrerupt. Doar că în loc ca artera să se blocheze, ea pocnește, iar sângele se scurge din ea fără să mai ajungă la creier. Aceste accidente hemoragice pot fi rezolvate fie prin operație, fie…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.