de ce a fost atât de specială și cum se fabrica

0

Dacia 1310 a fost mai mult decât o mașină, a fost un stil de viață. Bun sau rău, depinde de fiecare, dar mașina a fost primită cu entuziasm atunci când a ieșit pentru prima dată pe porțile fabricii.

Viețile multor români s-a concentrat în jurul Daciei lor pe vremea comunismului și în anii ‘90. Dacia 1310 era dorită de mulți înainte de Revoluție, dar era cam singura pe care ți-o puteai lua. Și, chiar și așa, trebuie să pui ceva bani deoparte.

Dacă erai un simplu muncitor cu salariu mic, puteai să o iei la mâna a doua de la vreun medic sau vreun avocat care o vindea. De ce a fost acest model atât de popular? Poate și datorită longevității sale. Dacia 1310 s-a fabricat din 1979 până în 2004, o perioadă în care modelul a cunoscut doar mici modificări de design. Abia prin anii ‘90 arăta complet schimbată.

Din punctul meu de vedere, dacă vrei să știi cum era văzută Dacia 1310 înainte de Revoluție, trebuie să arunci o privire pe presa din acea vreme. Dincolo de propaganda comunistă, existau și critici constructive și descrieri sugestive despre mașina românilor.

Una dintre cele mai populare reviste auto din anii comunismului a fost Autoturism. La un an după ce Dacia 1310 abia ieșise de pe porțile uzinei de la Pitești, jurnaliștii Vasile Dochia, Iustin Moraru și Alexandru Solomescu au testat noul model, iar articolul dedicat mașinii a apărut în 1981.

Cum se făcea tratamentul anticoroziv pentru Dacia 1310

Jurnaliștii au aflat tot ce se putea despre mașina care avea să sădească în mințile românilor atâtea amintiri. De la banda de montaj și asamblarea motorului, până la testarea pe drumuri montane, Dacia 1310 a fost în anii ‘80 cam ce este astăzi Dacia Duster, dar la nivel național și din punctul de vedere al popularității.

Înainte de a intra în regimul de tratare anticorozivă, silueta caroseriei «despuiate» trece pe sub ochii ageri ai…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.