Dacii Liberi – Cum arată românii convinși că dacii au construit piramidele

0

Dacii au fost leagănul civilizației în vremurile antice, au construit piramidele din Egipt, iar Deutschland este, de fapt, țara lor – asta am aflat după ce am văzut documentarul „Dacii Liberi”. Se pare că aceste teorii ale conspirației au prins avânt la noi în țară și și-au câștigat adepți devotați.

În copilărie, la școală ni se spunea că poporul român își are rădăcinile în uniunea dacilor cu romanii. Cei dintâi au fost cuceriți de romani în anul 106 î. Hr. Chiar și așa, dacii au rămas în conștiința colectivă drept simboluri legendare de eroism și masculinitate.

Istoria i-a descris ca fiind curajoși și grozavi, astfel încât ideea de întoarcere la origini nu pare atât de nebunească pentru unii. Așa-numiții daci liberi reprezintă un grup de daci care au părăsit teritoriile ocupate de romani și care s-ar fi luptat mai apoi să le redobândească.

„Dacii Liberi” este un documentar de lung-metraj realizat de producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan și editorul Andrei Gorgan. În el descoperi credințele unei comunități în creștere de români – români care sunt convinși că dacii de pe vremuri ar trebui să fie idealul suprem al civilizației. Este fascinant să descoperi că există oameni ce trăiesc de bunăvoie într-un așa-zis sat dacic, unde nu există electricitate, dar și că persoane din sfera publică susțin cu tărie că dacii ar fi fost alfa și omega civilizației.

Dacii, leagănul conspirațiilor

În film faci cunoștință, pe rând, cu sătenii daci, un istoric și un arheolog care fac parte dintr-o trupă de reconstituiri istorice, un grup de practicanți ai misticismului dacic, un organizator de proteste dacice și administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia. Toți aceștia au o pasiune comună: dacii. Ceea ce îi desparte este viziunea lor asupra acestui popor istoric, unii alegând să privească dacii prin lupa…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.