Dacă suferi de aceste boli sau afecțiuni, nu ai voie să conduci

0

Legea de circulație îți interzice să mai conduci dacă suferi de anumite boli sau afecțiuni de sănătate care te pot pune în pericol pe tine și pe ceilalți participanți la trafic.

Nu e suficient să știi Codul rutier la perfecție și să ai experiență la șofat. Polițiștii te-ar putea lăsa fără permisul de conducere, chiar dacă ești șofer profesionist. Dacă suferi de anumite boli care-ți afectează capacitatea de a conduce, e bine să renunți de bunăvoie la carnet, altfel, vei fi sancționat și oricum devii pieton.

Prin lege, medicii de familie sunt obligați să-și trimită periodic pacienții șoferi la consultații de specialitate, mai ales după o vârstă, pentru a se stabili dacă mai sunt sau nu apți să conducă. Bineînțeles, vârsta nu e o condiție. Sunt și numeroși tineri șoferi care suferă de boli cu potențial de risc în șoferie.

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale, diabet, precum și cei care iau medicamente sedative sunt principalele vizate și, dacă bolile sunt într-o stare avansată, nu mai au voie să fie șoferi.

Bineînțeles, cele mai importante sunt afecțiunile de vedere, care slăbesc acuitatea vizuală. Dacă nu mai apreciezi corect distanțele, dacă nu mai vezi prea bine la distanță, nu mai distingi culorile și nici nu te descurci pe timp de noapte la drum, în mod cert trebuie să predai permisul de conducere la poliție.

Dacă n-o faci, autoritățile or să te depisteze la un moment dat, pentru că medicii sunt obligați să-ți precizeze în dosar de ce boli/afecțiuni suferi și sunt amendați sau pot risca pedepse mai aspre dacă nu se supun legii.

Mulți medici cad la învoială cu pacienții să nu le treacă în scris astfel de afecțiuni cu potențial de risc, dar e ilegal și o fac pe proprie răspundere.

Odată ce ai primit biletul de trimitere la consultație de specialitate, ai la dispoziție doar trei zile să te…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.