Cum vom recunoaște o mașină autonomă în trafic? Mercedes-Benz a dezvoltat lumini turcoaz pentru „comunicarea” cu pietonii și bicicliștii

0

Pentru a putea să comunice cu cei din jur, o mașină autonomă va avea nevoie de sisteme speciale „empatice” prin care pietonii vor recunoaște imediat intențiile acesteia. Mercedes ne-a demonstrat la Stuttgart cum vor funcționa luminile LED „comunicative”.

Newsletter
Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.

Chiar dacă lansarea efectivă a primului vehicul complet autonom este încă la stadiul de plan în derulare, constructorii auto dezvoltă pe prototipurile pe care le testează o gamă largă de sisteme inovative al cărui rol va fi acela de a facilita „adoptarea” acestui tip de mașini. Iar unul dintre aceste sisteme este legat de modul în care un vehicul autonom va „comunica” cu pietonii.

Mercedes-Benz are în dezvoltare un astfel de sistem de comunicare, pe care inginerii constructorului german ni l-au prezentat într-un workshop care a avut loc recent la Stuttgart. Mașina experimentală care găzduiește acest pachet tehnologic este un Clasa S botezat oficial „The Cooperative Vehicle”, iar soluțiile găsite de germani vizează modul în care o astfel de mașină le va face cunoscute pietonilor intențiile sale: accelerare, frânare și nu numai.

„Poate fi numită o mașină empatică, dacă vreți. În momentul în care vehiculul detectează prezența unuia sau mai multor pietoni, aceasta le face semn să traverseze, semnalând vizibil acest lucru”, spun inginerii Mercedes-Benz.

Modul autonom înseamnă lumini LED turcoaz

Pentru a comunica eficient cu trecătorii, mașina autonomă Mercedes-Benz are în dotare un sistem de lumini turcoaz. Atunci când mașina trece în modul de rulare complet autonom, luminile clasice de zi (de culoare albă pe mașinile de astăzi) se vor transforma în lumini de culoare turcoaz.

Comunicarea cu pietonii are loc cu ajutorul unor…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.