Cum și-a „înghițit” pământul unul din cele mai mari oceane

0

Cu 700 de milioane de ani în urmă, supercontinentul antic Rodinia s-a întors pe dos când Pământul și-a „înghițit” propriul ocean, după cum sugerează un studiu.

Rodinia a fost un supercontinent care a existat chiar înainte de Pangea – un alt supercontinent, ceva mai popular, care a existat în urmă cu până la 320 de milioane de ani în urmă. Un studiu nou, condus de cercetătorul Zheng-Xiang Li de la Curtin University din Perth, Australia, arată că supercontinentele și superoceanele s-ar forma și destrăma în cicluri alternative, care ba conservă crusta oceanelor, ba o „reciclează” înapoi în interiorul Pământului.

„Noi sugerăm că structura mantalei Pământului se reorganizează complet doar la fiecare al doilea supercontinent prin regenerarea unui nou superocean și printr-un cerc nou de foc”, a explicat Li într-un email pentru Live Science. Pentru a înțelege mai bine, Cercul de Foc reprezintă un lanț de zone de subducție din Oceanul Pacific, unde crusta oceanului se freacă sub continente. Numele vine de la vulcanii și cutremurele care apar des în acea zonă.

Despre supercontinente știm, conform descoperirilor geologilor, că s-ar forma o dată la fiecare 600 de milioane de ani, din alipirea mai multor continente. Primul supercontinent ar fi fost Nuna, apărut acum aproape 1,6 miliarde de ani. Ulterior, Nuna s-a destrămat. Mult mai târziu, s-a format Rodinia, în urmă cu 900 de milioane de ani în urmă. Acesta din urmă s-a rupt la rândul său acum 700 de milioane de ani, iar acum 320 de milioane de ani s-a format Pangea.

Fiecare supercontinent se rupe și se recreează prin două metode – introversie și extroversie. Introversia începe cu un supercontinent înconjurat de un singur superocean. Supercontinentul începe să se rupă în mai multe bucățele, separate de un ocean nou, interior. Mai apoi, în acest ocean mai mic apar procese de subducție. Ele fac…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.