Cum să îți dai seama că animăluțul tău trebuie să fie eutanasiat

0

Deciziile de a pune capăt vieții unui animal iubit de companie pot fi foarte dificile, așa că un medic veterinar a venit cu niște sfaturi în acest sens.

Cei mai mulți stăpâni de animale speră ca necuvântătoarele să trăiască o viață fericită și liniștită și, într-un final, cauzele morții să fie naturale. Tocmai de aceea, ideea de eutanasiere pare o blasfemie pentru iubitorii de animale. Doar că, uneori, moartea din cauze naturale presupune suferință îndelungată. Oamenii nu văd mereu această suferință, pentru că animalele sunt ceva mai stoice și știu să o ascundă.

Doctorul veterinar specializat în oncologie Alice Villalobos a spus că mulți stăpâni de animale idealizează conceptul de moarte naturală prea mult. „Când animalele au fost domesticite, ele au renunțat la libertatea de a se ascunde sub un tufiș și de a muri”, a zis ea. „Ele devin rapid parte din planul mamei natură, din cauza animalelor de pradă sau a elementelor. Și totuși, în casele noastre le protejăm de tot pentru a putea trăi mult timp – dar uneori prea mult”.

Villalobos încearcă să îi ajute pe stăpânii de animale să se confrunte cu deciziile de eutanasiere. Ea a creat un program special, numit „pawspice” („ospiciul lăbuțelor”), prin carea vrea să extindă calitatea vieții animalelor. În unele cazuri, asta poate să însemne tratarea unei tumori canceroase în moduri cât mai blande, în altele hrănirea lor din mână și transportarea lor pe brațe până la cutiuța unde își pot face nevoile. Iar uneori, poate însemna și o moarte pașnică.

Astfel, Villalobos a creat o scară formată din șapte indicatori, care să îi ajute pe stăpânii de animale să ia deciziile potrivite pentru animăluțele lor când vine vorba de eutanasiere. Cei șapte indicatori pot fi notați de la zero la 10. Ei sunt următorii:

  • Rănire – Durerea animalului poate să fie alinată cu…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.