Cum să creezi parole unice, ușor de reținut și foarte sigure

0

Nu este ușor să găsești parole ușor de reținut și care să fie și greu de ghicit. De multe ori, odată ce găsim o parola bună o refolosim peste tot, dar acesta nu este un obicei bun.

Problema este că dacă folosești o parolă simplă atunci aceasta poate fi ghicită, spartă foarte ușor de hackeri și atunci ți se compromit conturile. Dacă folosești una complexă este foarte probabil să o uiți. Ce e de făcut?

Cercetătorii Kaspersky Lab îți spun că parolele unice și ușor de ținut minte sunt mai eficiente decât schimbarea periodică a acestora și te învață și cum să le creezi.

Dacă vrei o parolă bună atunci trebuie să urmezi câțiva pași simpli.

Pasul 1: Creează propria bază „statică” (partea din parolă care nu se schimbă)

  • Gândește-te la o frază, un vers dintr-un cântec, un citat dintr-un film, o melodie pentru copii sau orice ar putea să fie ușor de ținut minte.
  • Iei prima literă din primele trei-cinci cuvinte.
  • Adaugă un caracter special între fiecare literă: @ / # etc.

De acum, poți baza fiecare parolă unică pe acest șir.

Pasul 2: Folosește puterea asocierii

  • Când te gândești la conturile online pentru care ai nevoie de parolă (Facebook, Twitter, eBay, site-uri de matrimoniale, online banking, cumpărături sau site-uri de jocuri) notează primul cuvânt cu care-l asociezi.
  • De exemplu, pentru Facebook poți asocia cu albastrul din logo: în acest caz, trebuie doar să adăugi cuvântul „albastru” – eventual, cu majuscule – la finalul șirului static.

„De exemplu, dacă fraza la care vă gândiți este „‘Twinkle Twinkle Little Star, How I Wonder What You Are”, iar caracterul special este „#”, atunci parola pentru Facebook ar fi ceva de genul: T#T#L#S#Hblue”, explică David Jacoby, security researcher în echipa globală de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab (GReAT).

Acest sistem te-ar putea ajuta să eviți niște situații…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.