Cum calculezi rata la creditul în lei acum că a dispărut ROBOR

0

PSD spune că ROBOR nu e bun și că băncile te păcălesc să plătești rate mai mari la creditele în lei. Drept urmare, schimbă legea și modul în care se se stabilesc dobânzile. Obișnuiește-te de acum cu IRCC.

Băncile vor putea să-ți acorde din această lună credite în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă denumită IRCC (indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor). Acesta înlocuieşte ROBOR la calcularea contractelor de credit în lei. Astfel, milioane de români trebuie să știe ce se întâmplă cu creditele lor și cum ar putea plăti mai puțin.

Dacă ai un credit vechi sau dacă te gândești să-ți faci un credit de consum atunci ar trebui să știi cum te afectează acestă schimbare și cum se vor calcula dobânzile de acum înainte.

Ce este indicele IRCC

IRCC înlocuieşte ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor. Acesta reprezintă media artitmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru.

Această schimbare ar putea duce la scăderea ratelor la creditele în lei, însă lucrurile nu par a fi chiar atât de simple. De reținut, acestă schimbare se aplică doar creditelor în lei, nu și creditelor în valută, unde rămâne obligația de raportare la EURIBOR și LIBOR.

De ce dispare ROBOR și apare IRCC

În primul rând, să stabilim ce este ROBOR. Acesta este un indice în funcție de care se stabilea dobânda pe care o plăteai la credite. ROBOR se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobânda pentru lei, utilizate de cele mai mari zece banci din România.

Astfel, ROBOR se formează în funcție de cererea și oferta de lichidități de pe piața monetară, pe anumite perioade de timp. Acesta fluctuează pentru că este influențat de inflație, de percepția de risc investițional, lichiditate și așa mai departe.

De ce…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.