Cum am experimentat bucătăria moleculară în mixologie și am fost fascinat

0

Din vechea mea pasiune pentru cocktailuri și mixologie, am deviat de curând spre bucătăria moleculară, pentru a face un experiment legat de sferificare.

Am detaliat în trecut, în câteva articole, entuziasmul meu pentru arta mixologiei, domeniul combinării poțiunilor bahice cu scopul obținerii de cocktailuri, cu sau fără alcool. Am dedicat destul de mult timp acestei activități în ultimii ani și, descopăr în continuare, mai sunt multe de învățat.

Deși combinarea gastronomiei și mixologiei se rezumă în cazul multor barmani la Bloody Mary sau, eventual, Michelada, de ceva timp, am dezvoltat o curiozitate pentru aplicabilitatea gastronomiei moleculare în realizarea de cocktailuri. În particular, am vrut să văd dacă pot realiza niște sfere pline de lichid, cu un înveliș gelifiat. Ai două posibilități prin care poți face asta, sferificare sau sferificare inversă. O să detaliez mai jos care este diferența dintre cele două, dar ideea este că am optat pentru cea de a doua, doarece permite realizarea de sfere cu dimensiuni mai generoase.

Ce este gastronomia moleculară și când am descoperit-o în contextul cocktailurilor

Denumirea de gastronomie moleculară este una destul de contestată în domeniul gastronomiei mondiale. Mulți bucătari preferă să folosească termeni precum bucătărie modernă, experimentală sau bucătărie avangardistă. Indiferent ce nume îi dai însă, aceasta se ocupă cu investigația transformărilor fizice și chimice ale ingredientelor în procesul de gătire. Conform Wikipedia, este împărțită în trei componente, socială, artistică și tehnică.

De cele mai multe ori, bucătăria moleculară profită de avansuri tehnologice, implică folosirea unor echipamente moderne și combină cunoștințe din mai multe discipline științifice. Deși ai crede că se discută de câțiva ani despre bucătărie moleculară, termenul a fost utilizat pentru prima…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.