Cum a „ascuns” Google 22 de miliarde de dolari într-un paradis fiscal

0

Google, Facebook și Apple sunt trei companii imense care nu-și plătesc chiar toate taxele. Cea dintâi a ajuns acum în atenția publicului din cauza unui transfer din 2017.

În 2017, compania a transferat 22,7 miliarde dolari în paradisul fiscal din insulele Bermude. Ca să facă asta, a folosit o companie paravan din Olanda. Demersul a avut ca scop reducerea obligaţiilor fiscale. Informațiile au fost însă descoperite acum în documentele depuse pe 21 decembrie la Camera de Comerţ din Olanda.

În 2016, gigantul online a transferat peste 18,2 miliarde de dolari prin aceeași companie Google Netherlands Holdings. „Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în toate ţările unde operăm, în toată lumea”, a informat compania printr-un comunicat de presă.

„Google, ca alte companii multinaţionale, plăteşte marea majoritate a taxelor corporative în ţara sa de origine şi am plătit în ultimii 10 ani un impozit efectiv de 26%”, a adăugat compania.

Timp de peste un deceniu, acest aranjament a permis grupului Alphabet, compania care controlează Google, YouTube și alte servicii și platforme pe care le asociezi cu Google, să plătească impozite mai mici de 10% pe profiturile obţinute în afara Statelor Unite ale Americii. Sunt echivalente cu aproximativ un sfert din impozitul mediu din pieţele sale externe.

Filiala din Olanda este folosită pentru transferarea veniturilor obţinute din redevenţele obţinute în afara Statelor Unite către Google Ireland Holdings. Aceasta este o afiliată din Bermuda, unde companiile nu plătesc impozit pe venit.

Strategia, cunoscută sub numele de „Double Irish, Dutch Sandwich”, este legală. Prin aceasta, poate să evite activarea taxelor americane sau europene pentru fondurile respective, care reprezintă majoritate profiturilor obţinute în străinătate.

Cu toate acestea, la presiunea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Irlanda…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.