Cum a apărut Black Friday, ziua celor mai mari reduceri

0

Black Friday bate la ușă și multă lume abia așteaptă să profite de banii puși deoparte în timpul anului pentru această ocazie. Dacă și tu te numeri printre ei, poate vrei să știi cum a început această tradiție.

Totul a început în Statele Unite ale Americii. Acolo, încă de la sfârșitul secolului 19, ziua de după Ziua Recunoștinței (care are loc în a patra zi de joi din noiembrie) era considerată a fi începutul oficial al sezonului de Crăciun. Pe atunci, ziua de după Ziua Recunoștinței nu se numea Black Friday.

Black Friday are multe povești în spate

Sintagma „Black Friday” a apărut prima oară pe 24 septembrie, în 1869. În acea zi, piața aurului din SUA a căzut, după ce schema făcută de doi economiști de pe Wall Street, Jay Gould și Jim Fisk, a mers prost. Cei doi au încercat să cumpere cât mai mult din aurul țării, în speranța că îl vor putea vinde la prețuri imense și că vor face profit. Doar că în acea zi fatidică de vineri, planul lor a fost dezvăluit, iar bursa de valori a căzut. Ca rezultat, toată lumea de pe Wall Street a devenit falită.

Versiunea cea mai populară – deși nu este tocmai completă – a Black Friday-ului așa cum îl cunoaștem noi este că, după ce magazinele ieșeau pe pierdere (sau „pe roșu”) în timpul anului, acestea își făceau profitul („se duceau pe negru”) în ziua de vineri, de după Ziua Recunoștinței, mulțumită oamenilor care cumpărau extrem de multe produse la preț redus.

O altă versiune a originilor Black Friday i-a făcut pe oameni să boicoteze această sărbătoare a consumerismului. Cândva prin anii 1800, proprietarii de plantații din sudul Statelor Unite ale Americii ar fi putut să cumpere sclavi negri mult mai ieftin în vinerea de după Ziua Recunoștinței. Din fericire, teoria nu are vreo bază de argumente, ceea ce o face să fie doar un banal mit.

Cum a luat, de fapt, naștere Black…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.