Cine este Cristian Filip Jianu, senzația României la Australian Open

0

Filip Jianu este omul zilei în sportul românesc. Ca sportiv, pe tânărul convocat și-n echipa de Cupa Davis a României îl cunoaște cel mai bine Diane Emilia Samungi (50 de ani, pe 3 martie), de la Clubul Sportiv Dinamo. Este antrenoarea care, între 8 și 14 ani, i-a pus bazele tenisului pe care-l perfecționează acum, la o academie celebră din SUA. Crescut în cartierul Muncii, Filip a avut norocul s-o întâlnească pe fiica fostului campion mondial de handbal Valentin Samungi, acum șefă peste toate sporturile la CS Dinamo.

Antrenorul i-a cerut 2.000 de euro pe lună

Cazul Filip este drama tuturor juniorilor români. Puștiul provine dintr-o familie cu posibilități financiare limitate. Mama și tatăl său sunt economiști, iar tenisul este, se știe, un sport de lux. La Melbourne, Filip este însoțit de Răzvan Itu, „vicele” federației, și de Andrei Mlendea, fost antrenor al lui Marius Copil.

„Juniorii de vârsta lui Filip, cel puțin cei din Top 10, au la dispoziție staff-uri complete și bugete de 100-200.000 de dolari pe an, iar el n-are nici măcar 10% din această sumă. Nu are antrenor, pentru că nu-și permite să-l plătească. I s-a cerut suma de 2.000 de euro pe lună de către un tehnician, plus celelalte cheltuieli asigurate: transport, cazare, masă. A plecat singur la multe turnee. Dar, are un mare avantaj: este super-determinat. Unde-l pui, el vrea să fie cel mai bun, să fie primul. Este extrem de competitiv și foarte inteligent. Are o familie cu capul pe umeri, părinții sunt critici, realiști și nu se entuziasmează după câte un rezultat bun”, prezintă Diane Samungi situația la zi din familia Jianu.

Filip, alături de colegii de la școală

„Zboară, puiule, zboară”

Elev al Liceului „Emil Racoviță”, Filip Jianu a lăsat cuvinte frumoase și în urmă, la Școala nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu”. „Avea 10 pe linie la școală”, îi…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.