Cine a inventat și cum funcționează un laser ca cel de la Măgurele

0

Deși ai crede că este o invenție a zilelor noastre, tehnologia laser pare să fie prin preajmă deja de aproximativ o jumătate de secol.

Recent, laserul de la Măgurele a reușit să atingă cea mai mare putere din lume, de 10 PetaWatts. Dar cum s-a dezvoltat tehnologia de-a lungul timpului pentru a putea ajunge aici?

Termenul laser este un acronim din engleză pentru „Light amplification by stimulated emission of radiation”. Este un dispozitiv care emite lumină de mare intensitate, pe o singură direcție. Pe scurt, efectul laser este fenomenul prin care radiația electromagnetică este amplificată prin emisie stimulată.

Există o diferență între două tipuri de emisie, cea spontană și cea stimulată. Atunci când una se întâmplă în mod spontan, energia este eliberată în mod întâmplător și cu o varietate de frecvențe. Totuși, când este stimulată, energia eliberată va oglindi frecvența și va călători în aceeași direcție cu fotonul stimulat. Ca rezultat, va putea amplifica energia radiantă inițială.

Cine a inventat raza laser

Prima rază laser a fost generată în 1960. Totuși, tehnologia a fost creată prin contribuția mai multor minți geniale.

Majoritatea istoricilor au urmărit traiectoria inversă a dezvoltării razei laser până au ajuns la Albert Einstein. Rădăcina inovației tehnologice se află într-o cercetare a acestuia din 1917 asupra emisiei de energie. În 1928, Rudolph Landenburg a confirmat teoria cu privire la emisia stimulată a lui Einstein. Așa a început dezvoltarea a ceea ce urma să devină laserul.

În 1960, Theodore Maiman a fost primul care a reușit să amplifice radiația din spectrul vizibil. Deși prima demonstrație nu a reușit să emită un fascicul puternic de lumină, dispozitivul era cu adevărat un laser pentru că producea energie.

În încercarea determinării inventatorului laserului, a început un așa-numit război al brevetului…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.