cinci adevăruri și cinci falsuri din serialul HBO despre Cernobîl

0

Au trecut deja câteva săptămâni de la finalul Chernobyl, dar serialul celor de la HBO continuă să genereze foarte mult interes și dezbateri online. Ajută și faptul că este considerat cel mai bun serial din toate timpurile pe IMDb.

Indiferent dacă ți-a plăcut sau nu, Chernobyl este un serial impresionant, în a cărui realizare s-au investit foarte mulți bani. O parte semnificativă din sumă a avut ca scop asigurarea acurateții evenimentelor relatate. În mod previzibil, de dragul filmului, s-au modificat și câteva particularități față de evenimentele reale. Pornind de părțile bune și mai puțin bune ale show-ului HBO despre Cernobîl, m-am gândit că ar fi de interes un top 10 Chernobyl cu o colecție de adevăruri și falsuri din mini-seria de cinci episoade.

10. Chernobyl – suferința oamenilor, reală

Serialul celor de la HBO a făcut o treabă foarte bună în ecranizarea suferinței celor care au locuit în apropierea centralei de la Cernobîl. Primii care au ajuns la fața locului au murit aproape în totalitate și foarte mulți s-au îmbolnăvit ulterior, iar show-ul a fost construit în jurul acelei drame care reușește să treacă de ecran.

9. Chernobyl – amenințările cu moartea pentru muncitori, false

Chernobyl amenințare rusiaDe foarte multe ori în serial se insistă pe faptul că dacă cineva nu-și face treaba, riscă să-și piardă viața. Ești tentat să crezi că, de la muncitori și până la soldați, toți trăiau cu frica că ar putea fi împușcați. Într-un articol recent din publicația The New Yorker, istoricul Masha Gessen atrage atenția că acea situație nu mai exista în anii 80, când oamenii erau deja educați în acest sens. Abuzul de cuvântul ”tovărașe” la fiecare câteva momente, împreună cu amenințările erau mai degrabă specifice Uniunii Sovietice din anii `30, decât `80.

8. Chernobyl – mușamalizarea dezastrului, adevărată

Chernobyl Cover-up

Din primele momente ale show-ului…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.