Cimitirul celor fără nume. Dumnezeu a uitat cine doarme pe malul sârbesc al Dunării

0

Pe malul sârbesc al Dunării se află cel mai bizar cimitir unde morții nu au nume. Uitați de rude de zeci de ani, zeci de români își dorm somnul de veci departe de casă. De ce au fost uitați în cimitirele sârbești?

Cimitirul celor fără nume. Nimeni nu-i vrea, nimeni nu-i știe

De la Orșova, pe Dunăre în sus, la aproximativ 25 de kilometri, s-a dezvoltat o destinație turistică pe seama întreprinzătorilor privați. În zona din apropiere funcționează cam 140 de pensiuni, cabane, vile, hoteluri mici și diverse gospodării cu camere puse la închiriere, potrivit spuselor localnicilor. Cum s-a născut, totuși, cimitirul celor fără nume?

„Erau unii care nu aveau acte la ei, le aruncau înainte să plece din țară. I-au îngropat oamenii în Dubova în josul cimitirului din sat. Aproape un sfert din el sunt cruci ale lor. Unii au nume, alții nu au niciun nume trecut pe cruce”
 Sorin Costescu, un localnic.

Cimitirul celor fără nume

Românii uitați din cimitirele sârbești. Libertatea înecată la granițe

Cei care au încercat să treacă granițele României au sfârșit prin a-și pierde viața. Nimeni nu a ajuns viu pe partea cealaltă. Acum, nu există niciun cimitir sârbesc în care să nu fie îngropat vreun român. „N-a venit nimeni să se intereseze de ei, au trecut atâția ani. Nu e cimitir pe malul sarbesc al Dunarii în care să nu fi fost înmormantat un roman de-al nostru, plecat să-și caute libertatea în altă parte”, au mai spus localnicii.

Novi Sip este satul în care libertatea românilor care încercau să treacă granițele își dorm somnul de veci. Din păcate, toți au plecat pe lumea cealaltă fără respectarea datinilor bisericești, nimeni nu i-a plâns, nimeni nu s-a rugat pentru ei, n-au murit la ei acasă și nu au reușit să-și găsească liniștea vreodată.Sârbii vin la mormintele rudelor lor și le aprnd și românilor uitați o lumânare. „Dacă tot nu…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.