Cercetătorii au descoperit explicația genetică pentru monogamie

0

Noțiunea de monogamie pare străină pentru unii oameni, care sunt convinși că oamenii au fost făcuți să fie poligami, dar cercetătorii au descoperit că există o explicație genetică pentru faptul că atâtea persoane aleg să fie fidele unui singur partener.

În lumea animală, există atât relații monogame, cât și poligame. Spre exemplu, rozătoarele de prerie preferă să se reproducă în cadrul unei relații loiale și de durată, pe când rozătoarele de poiană zboară din floare în floare. Dar de ce două animăluțe care par atât de asemănătoare au obiceiuri atât de diferite?

Un studiu arată că răspunsul la această întrebare nu este chiar simplu. Ideea de bază este că există un model în genele animalelor care transformă acele specii poligame în unele monogame. „Studiul nostru analizează 450 de milioane de ani de evoluție, pentru atât timp cât aceste specii au împărțit un strămoș comun”, a explicat autoarea studiului și bioloaga Rebeccaa Young, de la University of Texas din Austin. „Majoritatea oamenilor nu s-ar aștepta ca pe parcursul a 450 de milioane de ani, tranziții către comportamente atât de complexe să se întâmple în același mod de fiecare dată”.

Echipa de cercetători a analizat masculii de la zece specii diferite, toate organizate în cinci perechi, între care se regăseau atât specii monogame, cât și poligame. Printre speciile analizate s-au numărat șoareci, păsări, broaște și pești. După ce cercetătorii au analizat genomul a zece specii, au descoperit 24 de gene asociate cu sistemele de reproducere monogame.

Dar cum rămâne cu oamenii – sunt ei guvernați de modele genetice asemănătoare? „Nu știm asta, [dar] speculăm cu siguranță că tipul de modele de expresie a genelor… ar putea [să apară] și în rândul oamenilor”, a explicat cercetătorul senior și biologul Hans Hofmann.

Oricare ar fi forțele care fac…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.