Ceaușescu ar fi fost mândru: Guvernul Dăncilă aprobă un proiect energetic inițiat de fostul dictator

0

Un proiect inițiat de fostul dictator Nicolae Ceaușescu poate prinde viață în guvernarea Dăncilă. Studiul de fundamentare pentru acest proiect pe care fostul dictator și-l dorea încă din anii 70 ar putea fi aprobat în ședința de Guvern de joi.

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de joi, 20 iunie, apare și studiul de fundamentare pentru centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. Proiectul face, așadar, pași, în condițiile în care e vechi din anii 70 și mai toate echipele guvernamentale care s-au perindat pe la Palatul Victoria l-au amânat.

Fiind vorba de un proiect atât de vechi ridică multe semne de întrebare legate de adaptarea la noile tehnologii. Astfel de investiții au fost realizate de alte țări în urmă cu jumătate de secol. Acum, deja au apărut alte soluții, mult mai moderne, pentru stocarea energiei.

Guvernul de la București merge contra-timp.

Lacul Tarnița

De ce investește Guvernul Dăncilă într-un proiect energetic uitat de timp

Studiul de fundamentare pentru centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești ar putea fi aprobat în ședința de Guvern de joi. Deja s-au cheltuit milioane de euro pe numeroase studii de fezabilitate realizate în trecut.

Iar acum, investiția planificată de Guvern este de cel puțin 1 miliard de euro, potrivit Hotnews. Studiul arată că centrala ar putea fi gata în cinci ani de zile, din momentul începerii lucrărilor. Când va fi gata, alte țări vor fi apelat deja la cele mai noi tehnologii.

Centralele de pompaj fac parte integranta din sistemul energetic european de cca. 100 de ani. În intreaga lume investițiile importante în centrale de pompaj s-au derulat în anii ’70 și ’80 corelate cu investițiile în capacități nucleare„, se arată în studiul de fundamentare.

Studiul mai remarcă și alte aspecte.

La nivelul anului 2030 există şi perspectiva altor tehnologii pentru stocarea energiei, dar…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.