Ce s-ar întâmpla dacă ai putea săpa un tunel spre centrul Pământului

0

Centrul Pământului a fost un mister pentru mult timp. Jules Verne și-a imaginat o călătorie spre centrul planetei, fără să știe care era, de fapt, realitatea. Va fi imposibil, dar, dacă totuși ai putea să ajungi spre nucleu?

Cu siguranță nu vei descoperi o lume subterană unde se ascund ciuperci gigantice și mastodonți preistorici pentru care Soarele este însuși nucleul fierbinte al Pământului. Astea sunt elemente din imaginația lui Jules Verne. Dar, ai putea să-i împrumuți creativitatea și să-ți imaginezi că ai fi capabil să sapi până în centrul planetei.

Când eram mic, în desenele animate circula ideea pseudo-fantezistă că dacă începi să sapi, poți să ajungi pe partea opusă a Pământului.

Teoretic, s-ar putea, dar trebuie să ai grijă unde te apuci să înfigi cazmaua, pentru că trebuie să știi precis ce te așteaptă la celălalt capăt. Dacă ieși în ocean? Dacă ai săpa din Beijing, de exemplu, ai ieși la suprafață în Argentina. Dacă ai porni din Madrid o călătorie subterană în linie dreaptă, ai ajunge în Noua Zeelandă.

Dar, să știi că te așteaptă un drum lung – cam 12.742 de kilometri, spun cei de la What If. Cam mult nu? Asta nu-i tot. Să presupunem că tunelul ar exista deja. Dacă ai sări în el, ți-ar trebui vreo 45 de minute până ai ajunge în cealaltă parte a Pământului.

Până în acest moment, omul a reușit să perforeze doar 0,1% din totalul grosimii scoarței. Totuși, prin anii ‘70 și ‘80, se spune că sovieticii și-au propus să sape cât de mult puteau în scoarța terestră. Și ar fi reușit asta până la o adâncime de 12.262 de metri, când echipamentul lor a început să se topească, pentru că ajunseseră la o temperatură de 300 de grade Celsius.

Prin urmare, presupunând că totuși ai sparge orice barieră subterană, ai avea nevoie de un echipament special de protecție pentru că te-ar aștepta o căldură…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.