Ce n-a zis nimeni despre proiectul anti-manipulare pentru elevii români

0

Cum ar fi un curs despre fake news în România? Nu sună neapărat rău, dat fiind că-i atâta dezinformare online. Un astfel de proiect există, dar până la implementare sunt niște obstacole (evidente).

În 2018, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus un proiect de lege care prevede introducerea unei noi materii – „Educație și cultură media”. Ideea a venit în contextul în care fenomenul „fake news” este tot mai răspândit. Noua materie trebuie să includă predarea teoriilor comunicării, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor și identificarea manipulărilor informației.

Conform proiectului de lege, „Educație și cultură media” ar trebui predată câte o oră claselor a VI-a și a IX-a.

Momentan nu s-a concretizat nimic, dar zilele acestea subiectul a reapărut. Sunt multe de discutat despre lege, pentru că nu e o idee rea. Cred însă că poate fi retușată, în așa fel încât să fie benefică pentru toată lumea.

De ce e nevoie de-o materie dedicată internetului

Mulți vor spune că există deja ora de informatică pentru asta, însă cred că oricine a făcut o astfel de oră poate confirma că este limitată și ușor depășită. Înveți Word, Paint, poate chiar și Excel, și ceva introducere în limbajele de programare, dacă profilul școlii permite.

Internetul este un serviciu accesibil de care se folosește toată lumea, iar copiii încep să-l acceseze de la vârste tot mai fragede, de cele mai multe ori înainte să apuce ora de informatică. Majoritatea părințiilor fac un pic de instruire, însă nu au resursele necesare ca să-i pregătească pe copii pentru tot ceea ce presupune internetul.

Tocmai din acest motiv, copiii au nevoie de o materie care să le explice ce e internetul, cum să-l folosească în siguranță, ce e un link, ce e o sursă, cum să evite site-urile dubioase și pline de malware, cum să recunoască dacă un buton de download este sigur sau nu,…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.