Ce înseamnă să-ți pui casa pe Airbnb în România, de la lege la restricții

0

Airbnb a devenit cel mai popular sistem prin care să stai „în chirie” pentru o perioadă scurtă de timp. Unii folosesc platforma pentru vacanțe, alții pentru perioade mai îndelungate într-un anumit oraș. Cum e însă în România Airbnb din punct de vedere legislativ?

Dacă vrei să îți listezi casa pe Airbnb, cu siguranță pornești de la câteva întrebări de bază. Ce regim juridic are activitatea de închiriere a locuinței pentru perioade scurte de timp, prin platforma Airbnb sau printr-o metodă similiară? Este această activitate una liberă, care poate fi desfășurată de orice persoană fără îndeplinirea vreunei formalități? Poate fi exercitată doar după obținerea autorizațiilor necesare desfășurării activităților de turism?

Nici legislația fiscală, din perspectiva impozitării acestor venituri, și nici cea care reglementează activitățile de turism nu reușesc să precizeze în mod clar, ușor accesibil, regimul aplicabil acestor categorii de activități generatoare de venituri. Stabilirea legalității desfășurării acestor activități necesită o analiză minuțioasă a dispozițiilor legale aplicabile, lucru care nu este la îndemâna celor care doresc să obțină un venit în plus din astfel de activități.

Voi expune în cele ce urmează atât dispozițiile legale aplicabile, cât și raționamentul care a stat la baza interpretării acestora. Dacă în cazul închirierii doar a unor camere situația este clară, în cazul în care se închiriază întreaga locuință lucrurile se complică în mod nejustificat, în condițiile în care scopul urmărit este același.

Ce să știi despre legislația din România în ceea ce privește Airbnb

Voi porni de la regula generală, stabilită de Codul Civil, și anume libertatea persoanelor de a încheia orice contract. Această activitate implică încheierea unui contract, chiar dacă nu se materializează într-un înscris. Astfel, stabilesc…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.