Ce importanță are vizita Papei Francisc în România pentru creștinii ortodocși

0

Vizita Papei Francisc I în România, o țară majoritar ortodoxă, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019 este evenimentul istoric de interes maxim care a captat și urmează să monopolizeze atenția publicului din România. Dincolo de curiozitate ar trebui să înțelegem o serie de elemente și coordonate ce ar putea fi cheia descifrării acestei vizite.

Mulți se întreabă cum se face că până acum doar doi papi – Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc I au vizitat țara noastră. România a apărut ca stat modern și independent abia în 1877, după unirea Principatelor Moldova și Țara Românească în 1859, venirea principelui Carol, devenit mai târziu Regele Carol I și câștigarea independenței pe front. Cele două principate nu aveau o comunitate catolică semnificativă. Tânărul stat român era preponderent ortodox, focusat mai degrabă pe îndeplinirea idealurilor naționale sau a intereselor sale nu a văzut în Vatican o forță care să îl poată ajuta și nu a lansat niciodată o invitație către Vatican pentru ca Papa să poate desfășura o vizită.

România, o țară majoritar ortodoxă. Importanța venirii Papei Francisc

După 1918 România mare s-a trezit cu o comunitate catolică semnificativă: atât romano-catolici, cât și greco-catolici. Anii interbelici s-au dovedit a fi foarte tulburi – moarte Regelui Ferdinand în 1927, regența, revenirea lui Carol al II-lea în 1930 și bineînțeles dictatura acestuia nu au oferit un cadru în care astfel de vizite să se producă. Al Doilea Război și apoi instaurarea unui regim ateu la București – regimul comunist, care a și scos în afara legii Biserica Greco-Catolică (în fapt cea mai mare comunitate catolică din România) nu a făcut posibilă vizita vreunui papă.

În anul 1999, în timpul Președintelui Emil Constantinescu, la invitația Statului Român și a Bisericii Catolice, România îl primea pe Papa Ioan Paul al II-lea. Un papa polonez și unul dintre…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.